Lotto

Vad är lotto?

Lotto är ett turspel, där man köper ett kort med 3×5 numrerade rutor, markerar några av siffrorna och väntar på att se vilka siffror som kommer att dras. I Sverige startade lotto 1980 av landets statliga spelbolag Tipstjänst och det gällde att ha sju nummer rätt av 35, även om man också vann för fem och sex nummer. Efter ett tag lades också tilläggsnummer till och även Joker, som är ett separat spel. När spelbolaget Tipstjänst ombildades till Svenska Spel fortsatte lotto här och målet var fortfarande att pricka in sju av 35 nummer. Om man också har minst två rätt på Joker vinner man Drömvinsten. Det är dragning på två lotto-spelplaner på tv två gånger i veckan, nämligen på onsdagar och lördagar.

Spela lotto på nätet

Du behöver dock inte hålla dig till svenskt lotto om du inte vill, utan kan med fördel även testa andra sorters online-lotto. Svenska Spel erbjuder såklart sina spelare att spela online, men här kan du också välja att delta i lotto från andra länder. Genom att spela lotto-på-nätet får du inte bara tillgång till flera olika lottospel, utan du kan också utnyttja bonusar, VIP-klubbar och andra förmåner. Detta betyder att du kan få var tionde spelkupong gratis, rabatt på spelkuponger eller liknande.

Olika sorters lotto

Det finns en hel djungel av olika lotto-på- nätet och det kan vara svårt att veta vilken sorts lotto du ska välja att spela. Här nedan följer en lista på några av de olika lottospelen som finns, så att det förhoppningsvis ska bli lättare för dig att välja. Kom också ihåg att du inte behöver välja ett lottospel som du spelar jämt, utan du kan variera mellan de olika lottospelen. Det finns flera sajter på nätet där du kan öppna ett konto och sedan spela på de olika lottospelen, istället för att öppna ett konto på ett specifikt lotto.

Några lottospel som finns på nätet är följande:

  • Powerball – USA: Detta är världens största jackpott vad gäller lotto och kan ligga på runt 112 miljoner dollar. Förutom stora jackpottar erbjuder Powerball också enormt stora sekundära priser.
  • Mega Millions – USA: Även detta är en av världens största jackpottar med ett jackpottrekord på 656 miljoner dollar och en näst största vinst på 648 miljoner dollar. Här väljer du fem nummer mellan 1 och 74 och en megaboll mellan 1 och 15. Dragningarna sker varje tisdag och fredag.
  • SuperEnalotto – Italien: Detta är ett av världens populäraste lotterier, både tack vare höga jackpottar och tack vare många dragningar. För att delta väljer du här sex nummer och rekordet för jackpotten på detta lotto ligger på 177 miljoner euro. Det är dragning tre gånger i veckan, nämligen varje tisdag, torsdag och lördag.
  • SuperStar – Italien: SuperStar är egentligen en version av ovanstående SuperEnalotto. Den som matchar SuperStar-numret ökar SuperEnalotto-vinster med 2 miljoner euro, 1 miljon euro eller multiplicerar dem med 25-100. Du väljer dina huvudnummer mellan 1 och 90 plus ett SuperStar-nummer från samma nummerurval.

Detta är bara några av de olika sorters lotto som finns på nätet. Börja spela lotto-online och du kommer att se en helt ny värld öppnas för dig.